Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Geschiedenis     Geschiedeniswerkplaats onderbouw » nieuwe 4e editie

Geschiedeniswerkplaats onderbouw » nieuwe 4e editie

Vmbo/havo/vwo en TTO

Header Geschiedeniswerkplaats 4.0 onderbouw
resource-not-found
Beschikbaar voor schooljaar 2025/2026

Alles in het heden heeft een verleden. Met de nieuwe 4e editie van Geschiedeniswerkplaats onderbouw leren je leerlingen verbanden te leggen tussen toen en nu. Ze ontwikkelen historisch bewustzijn om de wereld van vandaag beter te begrijpen en leren kritisch na te denken over verleden, heden én toekomst. Dit zijn onmisbare vaardigheden om zich te ontwikkelen tot bewuste en betrokken burgers.


Herkenbare geschiedenis, met lessen voor vandaag en morgen

Geschiedeniswerkplaats is daarom meer dan een lesmethode over het verleden. De nieuwe editie voor de onderbouw is gebaseerd op actuele inzichten en maatschappelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld op het gebied van kolonialisme. Daarnaast is er in deze editie veel aandacht voor diversiteit, inclusie en multiperspectiviteit. Dankzij de keuze van de voorbeelden, zorgvuldig en inclusief taalgebruik en het belichten van diverse perspectieven kunnen leerlingen zichzelf herkennen in de geschiedenis en een koppeling maken tussen historische gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen.


De kracht van tekst en beeld

Geschiedenis is een talig vak. Voor jonge leerlingen kan dat een struikelblok zijn. De teksten in deze nieuwe editie zijn daarom toegankelijk geschreven en hebben een duidelijke structuur. Aansprekend beeld en betekenisvolle historische bronnen helpen leerlingen de teksten te begrijpen. Nieuwe begrippen worden contextueel uitgelegd waardoor leerlingen nieuwe woorden beter onthouden en hun woordenschat vergroten. De opdrachten in het boek en online nodigen de leerlingen uit om de nieuwe woorden actief te gebruiken.

resource-not-found

Burgerschapsvorming

Geschiedeniswerkplaats moedigt discussies over burgerschapsthema's aan, waarbij leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over de samenleving. Door historische voorbeelden van maatschappelijke betrokkenheid en verandering kunnen leerlingen zich bewust worden van hun eigen maatschappelijke rol. Elk hoofdstuk bevat daarom burgerschapsopdrachten waarbij leerlingen bronnen analyseren, historische interpretaties evalueren en eigen argumenten leren formuleren.


Kritisch nadenken en leren leren

De opdrachten in de fullcolour werkboeken zijn zo opgesteld dat leerlingen historische vaardigheden ontwikkelen én leren leren. Ook worden zij gestimuleerd om kritisch na te denken.


Ook als TTO-editie

Voor tweetalig onderwijs is Geschiedeniswerkplaats ook beschikbaar in het Engels.

Nieuwsgierig?

Bestel een beoordelingspakket

Echt papier voelen? Bestel vrijblijvend een beoordelingspakket van Geschiedeniswerkplaats.

resource-not-found

Brochure Geschiedeniswerkplaats 4e editie onderbouw