Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs     FLEX uitgelegd

Vraag en antwoord over Noordhoff FLEX

Jaarlijks nieuwe leerwerkboeken en online lesmateriaal voor een vaste prijs per leerling per jaar: waarom? En hoe duurzaam is dat?

Flex header

Tot voor kort gaf Noordhoff lesboeken uit met daarbij o.a. werkboeken, antwoordenboeken, uitwerkingsboeken en een aparte online leeromgeving. Deze lesboeken werden een aantal jaren gebruikt. Inmiddels bestaat ons aanbod bijna volledig uit ‘licentie-folio’ (LiFo): Een licentie voor frequent geactualiseerde leerwerkboeken en online lesmateriaal inclusief toetsen voor een vaste prijs per leerling per jaar.


1. Waarom heeft Noordhoff op deze manier haar aanbod doorontwikkeld?

Een aantal jaren geleden heeft een grote scholengroep voor het eerst gevraagd om lesmateriaal dat frequent geactualiseerd kan worden. Zodat je altijd met de meest actuele versie van het leermiddel werkt. Voor deze scholengroep is toen het licentie-foliomodel (LiFo) ontwikkeld. Al gauw bleek dat ook andere scholen interesse hadden. Al snel kozen steeds meer scholen voor dit aanbod, zelfs zo snel, dat het de nieuwe standaard werd. Inmiddels is het blijven aanbieden van de traditionele boekensets en los online lesmateriaal naast FLEX-aanbod minder efficiënt en minder duurzaam.


2. Waarom willen veel scholen werken met het licentie-folio (FLEX) aanbod?
  • Het licentie-folio model geeft scholen en leerlingen de vrijheid om met het middel te werken dat bij hen past: digitaal én boek.
    De leerwerkboeken en het digitale lesmateriaal zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken maar ze zijn ook flexibel in te zetten; per situatie kan gekozen worden of het leerwerkboek of de digitale omgeving wordt gebruikt.  

  • Onderzoek toont aan dat het gebruik van leerwerkboeken didactische voordelen biedt ten opzichte van losse leerboeken en werkboeken. In de leerwerkboeken staan theorie en oefeningen dicht bij elkaar; dit werkt aantoonbaar beter én het merendeel van de leerlingen vindt dit ook prettiger dan werken met losse leerboeken en werkboeken. Daarnaast zorgt het kunnen schrijven en arceren in de boeken voor dat de lesstof beter beklijft.

  • Frequent geactualiseerd lesmateriaal betekent dat iedere leerling over hetzelfde, actuele lesmateriaal beschikt. Lesmateriaal dat:

    • aansluit bij de actuele exameneisen.
      Exameneisen worden in sommige gevallen vaker aangepast dan uitgeverijen nieuwe methoden of grote herzieningen kunnen ontwikkelen. Bij een frequent geactualiseerd aanbod kan altijd worden ingespeeld op de nieuwste exameneisen.

    • aansluit bij de maatschappij van nu.
      De wereld verandert steeds sneller en ook de opvattingen die er leven. De ontwikkeling van een traditionele lesmethode duurt inclusief onderzoek, schrijven en productie meerdere jaren. Als een lesboek vijf jaar gebruikt wordt kan een leerling in 2023 de wereld van 2015 voorgeschoteld krijgen: een wereld met Obama als president van de VS of Merkel als bondskanselier van Duitsland.

    • van dezelfde editie is als dat van de andere leerlingen.
      Bij toetsen, tentamens en examens kan ervan worden uitgegaan dat er niet uit verschillende edities wordt gewerkt.

    • snel gecorrigeerd of bijgesteld kan worden wanneer dat nodig is.
      Mocht er om wat voor reden dan ook een wijziging in de lesstof nodig zijn, dan kan dit snel worden aangepast. In de digitale omgeving per direct en bij de boeken met een volgende druk.

    • aangepast kan worden op basis van feedback van docenten
      Mocht er op basis van feedback van docenten of leerlingen aanpassingen in het lesmateriaal nodig zijn, dan kunnen we dat snel aanpassen in zowel de digitale leeromgeving of in de boeken.

    • aangepast kan worden op basis van data of de nieuwste didactische inzichten
      Mocht er op basis van data uit de digitale leeromgeving bepaalde leerstof aangepast moeten worden, dan kunnen we dit snel aanpassen in zowel de digitale leeromgeving of in de boeken.

3. De leerwerkboeken worden elk jaar nieuw verstrekt, terwijl de traditionele lesboeken 4 à 5 jaar meegingen – is dat niet verspillend? Hoe duurzaam is het huidige aanbod?
  • Het klopt dat voor de jaarlijkse leerwerkboeken in totaal meer papier wordt gebruikt dan voorheen, maar lang niet zoveel als je misschien denkt. Daarbij komt dat het voor de leerwerkboeken gebruikte materiaal veel milieuvriendelijker is dan dat van de oorspronkelijke lesboeken. Een uitleg:

  • Het arrangement van de traditionele lesboeken was uitgebreid: leerboeken (die enkele jaren meegingen), werkboeken, antwoordenboeken uitwerkingenboeken en nog meer. Een deel hiervan werd in principe ook jaarlijks voor een leerling aangeschaft. Al deze methode-onderdelen worden nu vervangen door het leerwerkboek met licentie. De totale hoeveelheid boeken per leerling is dus kleiner geworden. Hierdoor is de hoeveelheid papier die we gebruiken voor LiFo slechts beperkt toegenomen.

  • De voor de traditionele leerboeken gebruikte papiersoort vormt een grotere belasting voor het milieu dan die van de huidige leerwerkboeken. Doordat deze niet jaren gebruikt hoeven te worden kunnen de leerwerkboeken van minder milieubelastend papier worden gemaakt: het houtvrije offset papier versus het gestreken, machine coated papier van de traditionele lesboeken. Ook wordt door de zachte kaft van de leerwerkboeken minder papier gebruikt dan voor de harde kaft van de leerboeken.

  • De benodigde oplage van leerwerkboeken is voor uitgevers beter te bepalen dan bij het oude arrangement, waardoor er minder voorraad (= papier) naderhand hoeft te worden weggegooid.
    De oude arrangementen kenden verschillende soorten van gebruik en levensduur, die zich voor een groot deel buiten het zicht van de uitgeverij afspeelden. Dat maakte oplagebepaling moeilijk, wat tot meer verspilling van papier leidde.

  • Wij onderzoeken voortdurend de meest milieuvriendelijke manier van produceren en aanbieden. Om die reden zijn de leerwerkboeken beknopter van inhoud dan de eerdere lesboeken en meer toegespitst op de exameneisen. Daarmee zijn de boeken dunner geworden en is er minder papier nodig. Daarnaast is recent besloten voor de leerwerkboeken over te gaan van 80-grams naar 70-grams papier, waardoor we weer 12,5% minder gewicht aan papier gebruiken.

  • De handelingen rondom hergebruik van lesboeken zijn dankzij de jaarlijkse leerwerkboeken niet meer nodig. Ook deze hadden, zoals iedere andere bedrijfsactiviteit, effect op het milieu. Denk daarbij aan alle logistieke bewegingen zoals inzamelen, vervoer en opslag.

  • Noordhoff neemt duurzaamheid uitermate serieus. Wij houden voortdurend onze processen tegen het licht om deze duurzamer te maken. Daar waar CO2-uitstoot niet te voorkomen is compenseren we deze door bij te dragen aan CO2-reductieprojecten op het gebied van duurzame energie, bosbescherming en aanplant. Zo opereren we klimaatneutraal. Daarbij zijn wij als bedrijf FSC®-gecertificeerd, wat betekent dat onze hele productieketen uitsluitend met papier van verantwoorde herkomst werkt, duurzaam produceert en vervoert. Zie voor meer informatie onze pagina over duurzaam ondernemen.

Klantenservice

Kunnen we je helpen?

resource-not-found

Klantenservice

✆ (088) 522 6888

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Klantenservice