Noordhoff.nl   Voortgezet onderwijs   Aardrijkskunde   buiteNLand     buiteNLand 5e editie onderbouw FAQ FLEX

Werken met FLEX

Veelgestelde vragen over buiteNLand 5e editie onderbouw FLEX

Ik werk met FLEX. Wat betekent de nieuwe editie buiteNLand onderbouw voor mij als we volgend jaar met de huidige methode FLEX blijven werken?
Blijf je volgend jaar met je huidige methode buiteNLand werken en vindt er een nieuwe editie plaats? Dan werk je volgend schooljaar automatisch met het nieuwste lesmateriaal (boek en online). Voor de onderbouw geldt dat je vanaf schooljaar 2023/2024 gaat werken in leerjaar 1 met onze vernieuwde, 5e editie.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen in de nieuwe editie?
In de nieuwste release hebben we de lesstof aangepast op basis van de nieuwste inzichten en feedback van docenten.

Hieronder vind je de belangrijkste verbeteringen:

FLEX-boek
In de nieuwe editie is gekozen voor een geïntegreerd leeropdrachtenboek. De leerling krijgt een eigen boek waarbij de theorie wordt afgewisseld met de opdrachten. Zo heeft de leerling alles in één en kan hij er aantekeningen in maken, belangrijke zaken markeren, etc.
Daarnaast is er in de nieuwe editie gekozen voor een optimaal gebruik van de verschillende media. In het boek vind je de basis (kernstof) en online al het aanvullende materiaal, zoals extra opdrachten, Storymaps, herhaling en verdieping. Uiteraard is het ook mogelijk om paragrafen of hoofdstukken volledig digitaal te maken, want alles in het boek is ook online te vinden.

Hoofdstukken
In de aanloop naar de 5e editie hebben we veel feedback opgevraagd van aardrijkskundedocenten. Velen liepen er tegenaan dat er te weinig tijd is in een schooljaar voor vijf hoofdstukken. Daarom is ervoor gekozen om van vijf hoofdstukken naar vier hoofdstukken te gaan, waarbij het projecthoofdstuk is komen te vervallen. Heb je toch tijd over of zin in het projecthoofdstuk? Dan vind je deze nog online.

Leerdoelen
Leerdoelen hebben een prominentere plek gekregen in de nieuwe editie. Aan het begin van de paragraaf kunnen leerlingen lezen waar ze mee aan de slag gaan in die paragraaf. Aan het einde van de paragraaf beoordelen ze zichzelf met behulp van smileys.

Introductie
In gesprekken over de vierde editie bleek dat de Introductie ook vaak overgeslagen werd. Daarom is deze nu in een nieuw jasje gestoken. Als docent kun je ervoor kiezen om de hele Introductie te doen, maar je kunt ook een stukje doen of slechts één onderdeel/blokje. Alle opdrachten bij de introductie staan op zichzelf en zijn bedoeld om kennis te maken met het thema van het hoofdstuk. Vind je het leuk om online te beginnen? Dan vind je bij ieder hoofdstuk een Storymap bij de Introductie.

Burgerschap
Ook is er in de vernieuwde editie van buiteNLand ruimte voor Burgerschap. In de hoofdstukken waar het relevant is vind je door het hoofdstuk heen een opdracht die gelabeld is met Burgerschap. In de docentenhandleiding vind je meer informatie en weet je precies welke bouwstenen van Burgerschap je hebt afgevinkt voor het schooljaar.

Visueel
In de nieuwe editie van buiteNLand staat visueel leren centraal. Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je een kijkplaat waarmee je verschillende opdrachten kunt maken en waarop nog veel meer te zien is. In de docentenhandleiding geven we meer tips over wat je er allemaal mee kan doen. Ook is er bij ieder hoofdstuk een samenvattingsvideo gemaakt, in samenwerking met Roy Helmerhorst. Deze kan de leerling aan het einde van het hoofdstuk bekijken en naar eigen inzicht pauzeren of herhalen.

Hoofdstukopbouw
De methode buiteNLand blijft bij de opbouw die je gewend bent van ons. Ieder hoofdstuk behandelt een thema en binnen dit hoofdstuk is de opbouw altijd gelijk. Het thema wordt eerst uitgelegd op het niveau Wereld. Vervolgens gaan de leerlingen de opgedane kennis van de eerste paragrafen op wereldniveau toepassen op twee gebieden in de landenvergelijking (Europa). Tot slot zoomen we verder in en ga je aan de slag met je leerlingen met het thema dichterbij, namelijk in Nederland.

De Grote Bosatlas FLEX
In de nieuwe editie van buiteNLand is er een nog nauwere samenwerking opgezocht met De Grote Bosatlas. In de boeken wordt verwezen naar de nieuwe 56e editie. Kies je voor een combi-arrangement van buiteNLand + De Grote Bosatlas FLEX dan vind je in de online omgeving meteen de juiste kaart en vele extra’s, zoals topo- en kaarttrainers, een eigen Mijn Bosatlas, etc.

Wat moet ik doen om dit schooljaar goed te kunnen werken met de nieuwe editie van buiteNLand?
De leerlingen ontvangen automatisch het nieuwe lesmateriaal. Je kunt als docent een gebruikersexemplaar bestellen in onze webshop zodra deze beschikbaar is. Wil je extra uitleg over de nieuwe editie? Neem dan contact op met je accountmanager voor een sectiepresentatie.

Wil je het nieuwe materiaal vast inzien?
Bestel hier gratis een beoordelingspakket en bereid je vast voor op komend schooljaar!


Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met onze klantenservice.