Zelfstandig leren voor Verpleegkundig rekenen? Zo doen ze dat bij ROC Tilburg!

resource-not-found

Verpleegkundig rekenen wordt door veel studenten als lastig ervaren. Bij ROC Tilburg bereiden studenten zich zelfstandig voor op het onderdeel Verpleegkundig rekenen in het examen Verpleegtechnische handelingen met behulp van ZorgPad Zorg & Welzijn. Wij vroegen Fanny van Dun, Opleidingsontwerper en leercoach Zorg en Welzijn in bedrijf bij ROC Tilburg, naar hun ervaringen.

Hoe zijn jullie anders gaan toetsen?

Fanny: “Bij onze BBL-opleidingen Verzorgende-IG en Verpleegkundige zijn we, zoals op veel scholen het geval is, anders gaan toetsen. Een toets halen als bewijs van kennis, als voorwaarde voor een examen: dat is niet per se de beste vorm om aan te tonen wat je kunt of kent. Maar hoe ga je dan om met zaken die eerder als voorwaardelijke toets golden, zoals Verpleegkundig rekenen? De student moet straks in de beroepspraktijk kunnen controleren of de dosering van de medicatie klopt. En al hoeft hij tegenwoordig vaak niet zelf te medicatie klaar te maken, hij moet wel het proces begrijpen en de bijbehorende handeling kunnen verrichten.

En het door ons ingekochte examen Verpleegtechnische handelingen bevat ook verpleegkundig rekenen. Dus daar moeten we onze studenten op voorbereiden. Maar niet iedere docent is expert in verpleegkundig rekenen.”

Van lessen Verpleegkundig rekenen naar eigen regie
Vanuit deze situatie werd een leermodule ontworpen. De studenten kunnen met eigen ondersteuningsvragen komen door in te schrijven op de geplande ondersteuningsmomenten en van daaruit met het ZorgPad thema Verpleegkundig rekenen aan de slag te gaan of de leercoaches om hulp te vragen.

Fanny: “Al gauw bleek dat het niet voor iedereen noodzakelijk was om in te schrijven voor de ondersteuningsmomenten. Vanaf toen verdween het verplichte karakter en boden we maandelijks inloopspreekuren aan. Maar, de examinering is flexibel, dus niet elke student is op hetzelfde moment aan verpleegkundig rekenen toe. Kortom: hier werd nauwelijks gebruik van gemaakt.”

Inmiddels heeft ROC van Tilburg de beste vorm gevonden om met verpleegkundig rekenen om te gaan in relatie tot het examen Verpleegtechnische handelingen. Zij gebruiken hierbij het herziene thema Verpleegkundig rekenen (2022) van ZorgPad Zorg & Welzijn.

Voor beide doelgroepen geldt dat bij resultaten onder de 75% de leercoach de opdracht opnieuw openzet.

Hebben studenten ergens hulp bij nodig? Dan kunnen zij een ondersteuningsvraag indienen bij de twee aangewezen leercoaches en op individuele basis een afspraak maken.

“Hoe een student het doet, is persoonlijk. Je kunt bij de integratieopdrachten beginnen en van daaruit zien wat je nog niet beheerst, of je kan van vooraan beginnen.”, aldus Fanny.


Wat vindt de student?
Fanny: “In alle eerlijkheid: studenten kijken er aanvankelijk tegenop, rekenen vinden ze moeilijk. Maar dat heeft meer met de vaardigheid zelf te maken dan met deze manier van aanbieden. De huidige aanpak geeft de student meer eigen regie en we zien in de praktijk dat studenten elkaar ook veel helpen.”

“Over het algemeen willen studenten al na het eerste jaar het examen Verpleegtechnische handelingen doen. Daarna kunnen ze immers in de praktijk met de vaardigheden aan de slag. In de voorbereiding op het examen hebben studenten vaak vragen over formules. En ze worstelen soms met situaties die ze niet direct herkennen, sommige elementen komen in hun praktijk immers weinig voor. “Ze behalen echter een diploma om in alle branches te kunnen werken.”

Wil je meer weten over de aanpak? Neem contact met ons op via [email protected].