Inspiratie uit de praktijk
Iedere leerkracht of docent weet: goed kunnen lezen is essentieel om vooruitgang te boeken. Bij ieder vak op elk niveau. Maar wat werkt wel, en wat werkt niet? Lees, kijk en bewonder hoe collegadocenten en leerkrachten omgaan met leesvaardigheid.
Basisonderwijs
Bieb-oma’s helpen bij leesvaardigheid op IKC Toermalijn
Kom een kijkje nemen op IKC Toermalijn, waar kinderen iedere dag starten met lezen en waarin de bieb-oma’s helpen om voor ieder kind het juiste boek te vinden.
Basisonderwijs
Goed lezen is kilometers maken
Kimberley Thijs (39), juf van groep 4 en taal-en leescoördinator op basisschool Op Dreef in Spijkenisse, vertelt hoe er op haar school met leesvaardigheid wordt omgegaan.
Voortgezet onderwijs
Juliette Scheepe over leesvaardigheid en de Tovani-methode
Docent Juliette Scheepe van het Mendelcollege in Haarlem werkt met de Tovani-methode. Zo zetten leerlingen bij het lezen een denk- en een leesstem in en markeren ze moeilijke woorden. Elke les beginnen ze met lezen in een zelfgekozen leesboek.
Voortgezet onderwijs
Roos Fopma brengt haar passie voor Engelstalige literatuur over op haar leerlingen
Roos kiest in haar lessen Engels voor een creatieve aanpak om leerlingen enthousiast te maken over literatuur.
Middelbaar beroepsonderwijs
Van kooklessen tot kniples: innovatieve aanpak voor taalvaardigheid
Als beleidsadviseur taal bij ROC Mondriaan en oprichter van het project ‘Heel Den Haag Leest’ zet Marjolein Kool zich in om het leesplezier en de leesvaardigheid in haar regio te vergroten.
Hoger onderwijs
Urgentie van goed leesonderwijs op de pabo
Ook op het hbo maken docenten zich hard voor een betere leesvaardigheid van studenten. En in het geval van pabo-docenten: ook voor beter toekomstig leesonderwijs op de basisscholen. Yolande Potjer en José Smeets vertellen erover.
Middelbaar beroepsonderwijs
Hoe je van klassen een leesclub kunt maken
Volgens mbo-docent Conrad Berghoef moet je eerst in boeken investeren, wil je het leesonderwijs in het mbo serieus nemen.