Lesideeën voor de casusvideo’s
Klinisch redeneren (niveau 4) en verzorgend redeneren (niveau 3)

Wat zijn de interactieve casusvideo's?
In ZorgPad Zorg & Welzijn vind je interactieve casusvideo’s. Daarin bespreekt een expert een casus volgens de stappen van klinisch redeneren of verzorgend redeneren. In de video worden vragen gesteld die klinisch redeneren uitlokken: Wat valt je op? Moet je direct handelen? Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Welke informatie mis je nog? Wat heeft prioriteit? Nadat de student heeft geantwoord geeft de expert uitleg bij deze vragen.
Waar vind je de interactieve casusvideo’s?
De casusvideo’s vind je zowel in het thema Ziekteleer als in het thema Klinisch redeneren (niveau 4) /Verzorgend redeneren (niveau 3). De video’s zijn op twee plekken opgenomen, zodat je ze vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen (verpleegkunde en ziekteleer). Je vindt de video’s in het laatste leerpad van het thema, voordat de student aan de slag gaat met ‘Afronding en certificaat’.
Interactieve casusvideo’s gebruiken in de les
Er zijn verschillende manieren waarop je als docent interactieve casusvideo's kunt inzetten om het leerproces te verrijken. De casussen zijn een hulpmiddel om dieper de stof in te duiken en de theorie te verbinden met de praktijk. Een student die zelf oefent met de interactieve casussen:
-
leert de relatie te leggen tussen zijn eigen basiskennis van anatomie, fysiologie en pathologie en de weerbarstige praktijk.
-
leert beslissingen te onderbouwen door logisch en kritisch na te denken volgens de stappen van klinisch redeneren/verzorgend redeneren.
De video's vormen een uitstekende springplank voor klassikale discussies en groepswerk. Studenten kunnen hun verschillende perspectieven delen, waardoor ze van elkaar kunnen leren en verschillende benaderingen van zorgproblemen kunnen ontdekken. Lesideeën
Lesideeën
Klinisch Redeneren als startpunt: 'Thema-Aftrap’
Gebruik de interactieve casusvideo als startpunt voor onderwijs rondom een thema of onderwerp. Bespreek de casus in de klas, zodat studenten een helder beeld krijgen van de praktijksituatie. Bespreek niet alleen de medische terminologie, maar geef een compleet beeld van de situatie van de zorgvrager.
Kennischeck als afsluiting
Sluit een thema of onderwerp af met een interactieve casusvideo. Laat studenten de vragen uit de interactieve casusvideo beantwoorden. Zo kunnen studenten zelf checken of ze genoeg kennis hebben opgedaan voor de praktijk. Bouw eventueel een spelelement in: als studenten de vragen in de video correct kunnen beantwoorden, maken ze kans op een beloning. Vooral bij BOL-studenten werkt dat vaak goed.
Sherlock Holmes voor beginnende studenten
Laat studenten (eventueel in duo's) de casusvideo bekijken en onbekende termen opzoeken op internet. Wijs hen naar specifieke betrouwbare bronnen om verdwalen te voorkomen. Door zelf informatie te verzamelen, oefenen ze vaardigheden in brononderzoek. Stimuleer studenten wel om de informatie steeds toe te passen op de persoon uit de casus.
Sherlock Holmes voor gevorderde studenten
Daag gevorderde studenten uit om alle informatie uit de casusvideo te controleren. Klopt wat gezegd wordt? Klopt de medicatie bij het ziektebeeld? Kloppen de symptomen van de zorgvrager bij de geschetste situatie? Zijn er nog andere mogelijke oorzaken te vinden voor de symptomen? Zijn alternatieve oplossingen te bedenken? Dit ontwikkelt hun kritische analysevaardigheden.
Mindmap
Laat studenten een mindmap maken van de zorgvrager in de casusvideo: de zorgvrager in het midden, de betrokkenen eromheen, het ziektebeeld, de medicatie, de geschiedenis, de huidige situatie, enz. Deze aanpak helpt bij het leren denken in de stappen van klinisch redeneren. Studenten leren de zorgvrager te zien als bron van informatie: de zorgvrager staat centraal en niet het ziektebeeld. De mindmap helpt ook om oorzaak en gevolg inzichtelijk te maken.
Theateranalyse
Laat studenten in groepjes de casusvideo’s naspelen. De vragen uit de casus worden gesteld aan het publiek. Verdeel de casusvideo’s over verschillende groepen en geef hun tijd om zich voor te bereiden. Vooral bij BOL-studenten werkt dit goed. Deze aanpak betrekt studenten bij de casus en laat hen in de rol van zorgverleners en zorgvragers stappen. Stimuleer studenten om het op video vast te leggen voor extra motivatie. Tip! Studenten kunnen de video uploaden in hun Portfolio in de leeromgeving van ZorgPad Zorg & Welzijn en met jou delen.